Doos Colet (3 flessen)

Van: Sergi Colet

3x A Priori Brut Penedes D.O., Sergi Colet: Hoogbegaafde wijnmaker Sergi Colet maakt z’n wijnen in het beste sub-gebied: de hoger gelegen Penedes Superior. Deze Cava is een waar kunstwerk, gemaakt van vijf verschillende druifsoorten; Chardonnay, Macabeo en eigen aangeplante Riesling, Muscat en Gewurztraminer. Deze mousserende Spaanse wijn is complex en verrassend, een ware sensatie voor de smaakpapillen. Zeer elegante zuren, een aromatisch palet en een licht bittere afdronk zorgen ervoor dat er veel te beleven valt bij deze wijn. Hij is vaak gebruikt door sommeliers in de gastronomie als een perfect aperitief. Zo bijzonder dat het de huisbubbel was van het voormalige wereldberoemde restaurant El Bulli.
Deze bubbel drink je heerlijk zonder er iets bij te eten. Maar ook gastronomisch zeer breed inzetbaar. Heerlijk bij pittig eten, groenten en vegetarische gerechten, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren. Vis met romige witte saus, pasta met schelpdieren, risotto met gegrilde groenten, boeren omelet, tempura garnalen, salade met vruchten, kalfsvlees, eiergerechten, gamba’s, maaltijdsalade, schnitzel, witvis, etc etc.

Verwachte levertijd: Z.s.m. binnen 7-28 dagen
Prijs:€ 49,99
Add to wishlist
Spanje (Penedes)
Harold Hamersma, cijfer 9: ".... Zijn eigenzinnige druiven keuze heeft er toe geleid dat het gebruik van 'cava' op het etiket hem door de officiële instanties is ontzegd. Maar het feit dat de ook zo wars van regeltjes zijnde A Priori [El Bulli - red] juist deze biologische, frivole, verfijnde, zacht geparfumeerde wijn als het huisbubbel voor El Bulli selecteerde, vergoedde natuurlijk veel."

Wijnprofiel
Vul hier je Smaakprofiel voorkeuren in zodat ByEmy je kan adviseren op basis van je persoonlijke SmaakprofielVerwachte levertijd Z.s.m. binnen 7-28 dagen
Merk / Wijnhuis Sergi Colet
Wijnhuis / Manufacturer omschrijving

Sergi Colet is een eigenwijze producent die sinds 2004 zijn wijnen niet meer als cava wenst te verkopen, omdat hij de eisen die de officiële instanties aan deze mousserende wijn stellen onvoldoende vindt. Samen met veertien andere producenten maakt hij nu Clàssic Penedès. En dat schept verplichtingen. Het gebruik van andere druiven dan de voor cava voorgeschreven druiven is toegestaan. Wel moet hij tenminste 15 maanden fleslagering aanhouden, in plaats van de gebruikelijke 9 maanden voor cava. Oogstjaar en datum van dégorgement (de dag dat de gistprop uit de hals is verwijderd en de kurk op de fles is gedaan) moeten vermeld worden om zo de drinker te behoeden voor te oude flessen. En ook biologisch wijngaardenieren is verplicht. Sergi Colet behoort niet alleen tot de allerbeste Cava-boeren in het beste gebied voor Cava: Penedes Superior maar hij is zeker de meest innovatieve van al z’n collega’s. Zo is zijn A Priori label voor de helft gemaakt van de gebruikelijke Macabeo en Chardonnay maar de overige 50% van eigen aangeplante Riesling, Muscat en Gewurztraminer. Zeer ongebruikelijk maar wel zo lekker dat deze Priori de huisbubbel was van onder meer het wereldberoemde Restaurant El Bulli. Licht roze met een 55-45 verdeling van Pinot Noir-Chardonnay. Geweldige zachte en fijne mousse met elegante zuren en mooie Pinot Noir karakteristieken. Sergi Colet maakt z’n faam helemaal waar en hij is voorloper in de huidige trend van de hoogstaande Spaanse gastronomie.


Awards Harold Hamersma
Awards omschrijving Harold Hamersma, cijfer 9: ".... Zijn eigenzinnige druiven keuze heeft er toe geleid dat het gebruik van 'cava' op het etiket hem door de officiële instanties is ontzegd. Maar het feit dat de ook zo wars van regeltjes zijnde A Priori [El Bulli - red] juist deze biologische, frivole, verfijnde, zacht geparfumeerde wijn als het huisbubbel voor El Bulli selecteerde, vergoedde natuurlijk veel."
Wijnbouw Biologisch
Vinificatie en opvoeding

Hoewel je er niks van op het label terugvindt, wordt er volledig biologisch gewerkt. Sergi legt uit: “Ter bemesting wordt er enkel organisch (snoei-)afval van de druivenranken gebruikt. Als bestrijdingsmiddel enkel het voor biologische wijnbouw toegestane (natuurlijke) kopersulfaat. Dankzij deze ecologische manier van werken bevinden zich nog voldoende natuurlijke gisten in de wijngaard. Dus worden er geen gekweekte gistcellen gebruikt om de vinificatie op gang te brengen. Volgens ons nog altijd de enige manier om tot “terroir expressie” te komen.” Uiteraard worden de rendementen zeer laag gehouden: “Niet alleen door ‘doelgericht’ te snoeien, maar ook door zacht te persen: we persen slechts tot 40%. De rijping “sur lie” duurt ook langer dan bij de doorsnee-cava of gelijk welke schuimwijn” aldus Sergi.“

Bron: Harold Hamersma